Telescopi Fabra-ROA al Montsec TFRM

 
 
 

El telescopi d’aquest nou observatori és un projecte conjunt entre la Reial Acadèmia de Ciències i Arts (Observatori Fabra) i el “Real Instituto y Observatorio de la Armada en San Fernando” (Cadis), centre científic de primera categoria internacional, el qual aporta el telescopi d’observació, càmera Baker-Nunn, que fou dissenyada per la NASA per al seguiment fotogràfic dels satèl·lits artificials i que és un instrument de gran qualitat mecànica i òptica.

Se l’ha sotmès a la indispensable modificació mecànica (per donar-li muntatge equatorial, adequat per a l’observació astronòmica) i s’ha procedit també a la modificació òptica (per adaptar-la a la fotografia digital CCD), aconseguint- se així un aparell d’excel·lents prestacions i que es podrà considerar únic. S’ha construït expressament el mòdul que la conté. I s’ha elaborat a la vegada el programari informàtic adequat per al funcionament remot i robòtic.

La instal·lació funcionarà, doncs, per control remot des de l’Observatori Fabra o des de San Fernando. El telescopi així constituït es denomina Telescopi Fabra-ROA al Montsec (TFRM).

Per la qualitat del cel i per les característiques del instrument s’espera arribar a magnituds estel·lars molt altes, entre 20 i 21, la qual cosa farà possible desenvolupar línies de treball molt modernes i de reconegut interès, com:

  • Realitzar l’exploració sistemàtica de tot el cel visible des de Catalunya en tan sols 4 nits útils (Quick Daily Sky Survey) mitjançant la tècnica d’escombrada TDI, creant una base de dades actualitzada cada poc temps d’incalculable valor científic. Cal dir que serà l’únic telescopi del mon que utilitzi la tècnica TDI de manera sistemàtica i amb capacitat de cobrir tot el cel en tan curt espai de temps.
  • Descobriment i seguiment de NEOs (Near Earth Objects), petits planetes que poden apropar-se molt a la Terra, amb possibilitat (encara que remota) de col·lisió. Actualment està en curs un programa internacional amb aquesta finalitat.
  • Ampliar les determinacions astromètriques que ja duu a terme l’Observatori.
  • Descobriment i seguiment de planetes transneptunians (molt llunyans).
  • Detecció de planetes extrasolars.
  • Observació d’explosions de raigs gamma (versió òptica), de noves i de supernoves.
  • Observació de microquàsars.
  • Detecció de satèl·lits artificials i de brossa espacial


És un ampli programa a realitzar en condicions particularment favorables i que ha rebut l’informe favorable de diverses Institucions i de destacats especialistes nacionals i estrangers. La instal·lació d’aquest nou telescopi ha comptat amb l’autorització del Consorci del Montsec i, al llarg del temps, amb ajuts econòmics decisius de diferents Organismes (Ministeri de Ciència i Tecnologia, Departament d’Universitats i Recerca o Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya), a més de la molt important intervenció del personal científic i tècnic del Real Observatori de la Armada a San Fernando.


Main characteristics of the Telescope Fabra-ROA Montsec (TFRM)

Mount

Type Equatorial
Motion
RA and DEC Digital servo drives with arbitrary drift rate

Optics

Design Baker-Nunn design with field flattener and meniscus lenses
Aperture 0.5m
Focal ratio f/0.96
Scale 3.88 “/pixel
Mirror diameter 0.78m
Field of view 4.41º x 4.41º
Spot size 20µm
Filter Schott GG475

Detector

Sensor Kodak KAF-16803
Format 4096x4096, 9µm
QE 60% peak at 550nm
Camera FLI PL16803 cooled with glycol (ΔT=65ºC)

Documents relacionats:
- Fabra-ROA Baker-Nunn camera at Montsec, Web del projecte
- Dossier de premsa