Notícies

 
 
 

Alfons Puertas, documentalista del cel de Barcelona des de l’Observatori Fabra

Podeu veure l'entrevista realitzada a Alfons Puertas, observador de l'Observatori Fabra, al programa Bàsics de betevé dia 10.1.2024.

La extraordinaria anomalía de escasez de lluvias en Barcelona: el trienio más seco en 110 años

La extraordinaria anomalía de escasez de lluvias en Barcelona: el trienio más seco en 110 años per l'acadèmic Dr. Javier Martín Vide:

Registres i seguiment dels sismes a l'Alt Urgell 20/12/23

El seguiment oficial dels sismes ocorreguts des d'aquesta nit a l'Alt Urgell està disponible a temps quasi-real a través de:

https://www.icgc.cat/ca/Ciutada/Explora-Catalunya/Terratremols/Terratremols-enregistrats

Des de l'estació sísmica a l'Observatori Fabra a Barcelona i de l'estació sísmica a Fontmartina (al Parc i Reserva de la Biosfera del Montseny) continuem realitzant i subministrant ininterrompudament l'enregistrament de dades sísmiques.

Setmana de la Ciència 2023. 5a Jornada de Sismologia a l'Observatori Fabra

Informació sobre l'activitat 5a Jornada de Sismologia a l'Observatori Fabra emmarcada dins la 28a Setmana de la Ciència

Setmana de la Ciència 2023. Sismologia des de Fontmartina 2023

Informació sobre l'activitat Sismologia des de Fontmartina emmarcada dins la 28a Setmana de la Ciència

Setmana de la Ciència 2023. Visites a l'Observatori Fabra

L'Acadèmia participa a la 28a Setmana de la Ciència, amb visites guiades a l'Observatori Fabra. Visita que permet conèixer els orígens de l’Observatori Fabra i tot el seu recorregut històrico-científic fins a l’actualitat. Ciència, art i vida domèstica han format part d’aquest edifici singular des del 1904. Durant aquesta activitat el personal propi de l’Observatori mostrarà als visitants les tasques científiques que encara es mantenen ben vigents: l’astronomia, la meteorologia i la sismologia.

Registres del sisme de la costa del Maresme del 17/9/23

Registres de sismògrafs de l'estació sísmica de l'Observatori Fabra a Barcelona i de l'estació sísmica a Fontmartina (al Parc i Reserva de la Biosfera del Montseny) del sisme del 17 de setembre 2023 a 11:15h UTC (+2h per l'hora civil de Barcelona) amb epicentre al Mar Mediterrani de magnitud estimada Ml=2.7.

Registres de sismògrafs de l'estació sísmica de l'Observatori Fabra del sisme del 8 de setembre al Marroc

Registres de sismògrafs de l'estació sísmica de l'Observatori Fabra a Barcelona del sisme del passat 8 de setembre a 22:11h UTC (+2h per l'hora civil de Barcelona) amb epicentre al Marroc de magnitud estimada Mw=6.8.

Llançament amb èxit de la missió EUCLID

El dissabte 1 de juliol ESA va llançar a l'espai la missió EUCLID amb la intenció de construir el mapa 3D de l'Univers més precís que ha existit mai. Amb aquesta informació els astrònoms esperen reconstruir la història de la formació i evolució de les estructures de l'Univers

Una fotografia des de l'observatori millor foto del mes de maig a La Vanguardia

La sèrie de fotografies de la ciutat de Barcelona coberta per la boira baixa, captades pel meteoròleg de l'Observatori Fabra, Alfons Puertas, ha estat escollida com la millor Foto del Lector de La Vanguardia del mes de maig.